Deadlines voor inschrijven

De deadlines voor aanmelden en de inschrijfprocedure die je moet volgen, zijn afhankelijk van de door jou gekozen opleiding, je vooropleiding en het feit of je al ingeschreven staat  aan de Universiteit Leiden.

Aanmelden voor een bacheloropleiding

Let op: Aanmelden vóór 1 mei
Als je in september wilt beginnen aan een bacheloropleiding aan de Universiteit Leiden, moet je je eerst aanmelden bij Studielink. De meeste opleidingen hebben een inschrijfdeadline van 1 mei. Let op, want opleidingen met numerus fixus wijken af.
Hoe meld ik me aan voor een bacheloropleiding?


Aanmelden voor een studie met een numerus fixus

Ook voor studies met een numerus fixus moet je je aanmelden in Studielink. Doe je mee met een loting, dan moet je je voor 15 mei aangemeld hebben. Voor studies met een decentrale selectie is de deadline weer anders, vaak al in januari of februari. Kijk goed in onderstaand overzicht voor de exacte deadlines:

Opleiding

Inschrijfdeadline

Biomedische wetenschappen

decentraal:
15 januari

Criminologie

15 mei

Fiscaal recht

15 mei

Geneeskunde

decentraal
15 januari 

Leiden University College The Hague

1 februari

Rechtsgeleerdheid

15 mei

 
Loting & selectie


Matching: kies een studie die bij jou past
Nadat je je voor een studie hebt aangemeld in Studielink, ontvang je (vanaf 1 maart) van de Universiteit Leiden de Studiekeuzecheck. Je krijgt allerlei vragen over je studiekeuze en jezelf: je motivatie, je cijfers, hoe je je hebt georiënteerd. Je kunt daarna zelf kijken of jouw uitkomsten matchen met de eisen die de studie straks aan je stelt. Je ziet zo of je een goede keuze hebt gemaakt – of niet. 
8 stappen van het Leids Studiesysteem 


Deadline afronding inschrijving: 31 augustus
Je wordt per 1 september ingeschreven bij de Universiteit Leiden als je voor 31 augustus via Studielink:

  • Een inschrijvingsverzoek hebt ingediend, én

  • De betaling van het collegegeld hebt geregeld.


 

Aanmelden voor een masteropleiding

Starten met een masteropleiding
De meeste masteropleidingen kennen twee startmomenten: 1 september of 1 februari. Tussendoor starten is niet mogelijk, behalve bij de meeste masters van de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen. Voor instroom in een master in februari hoeft de opleiding geen toestemming te geven, aangezien dit een formeel startmoment is voor bijna alle masteropleidingen. 

Aanmeldingsprocedures en deadlines
Leidse studenten die kiezen voor de master die drempelloos aansluit op hun bachelor, hoeven zich alleen in te schrijven in Studielink
Alle andere studenten moeten eerst een toelatingsverzoek indienen via het Engelstalige online aanmeldformulier en kunnen zich pas inschrijven in Studielink nadat ze zijn toegelaten.
De procedures en aanmelddeadlines zijn afhankelijk van de opleiding die je wilt gaan doen, je vooropleiding en eventueel je woonplaats. Kijk voor alle deadlines en toelatingsprocedures op de website met Leidse Masters bij de opleiding van jouw keuze.

Inschrijfdeadlines in Studielink
Als je bent toegelaten tot je masteropleiding, kun je je inschrijven in Studielink. Dit kan uiterlijk tot 31 augustus als je in september met je master wilt beginnen, en uiterlijk tot 31 januari als je in februari wilt starten. Wees hiermee op tijd, want Studielink wordt stipt op bovengenoemde data gesloten; het is dus niet mogelijk om je met terugwerkende kracht in te schrijven. 

Bachelordiploma op tijd behaald?

Om aan je master te kunnen beginnen moet je ook uiterlijk op 31 augustus/31 januari je bachelorexamen behaald hebben. Dit betekent dat je alle onderdelen van je bacheloropleiding gehaald hebt; je hoeft niet je bul al in ontvangst genomen te hebben. Kijk voor de details van de afstudeerprocedure in het Onderwijs- en Examenreglement van je opleiding of neem contact op met je studieadviseur.
Weet je niet zeker of je je bachelordiploma op tijd gehaald zult hebben? Schrijf je dan voor twee opleidingen in: herinschrijving voor je bachelor en een nieuwe inschrijving voor je master. Als je vóór 1 september uitsluitsel hebt, kun je een van beide inschrijvingen in Studielink weer intrekken. 

Herinschrijven voor een bachelor- of masteropleiding

Studeer je al aan de Universiteit Leiden? Ook dan moet je je elk jaar (her)inschrijven voor je opleiding om mee te mogen doen aan het onderwijs en gebruik te mogen maken van alle faciliteiten.

Laatst Gewijzigd: 18-01-2017